Plantaarifaskiitti eli plantaarinenfaskiopatia on yleisin syy kantapääkivun aiheutumiseen. Monelle plantaarifaskiitti on tuttu vaiva, on syy aamuiseen nilkuttamiseen, löytyy juuri kantapää kivuista.
Piikki plantaarifaskiitin esiintyvyydessä näyttäisi olevan 45-65 vuoden iässä, mutta vastaavia kantapääkipuja esiintyy kaiken ikäisillä. Mikäli varsinaista syytä plantaarifaskiitin taustalla ei hoideta, kantapääkipu yleensä uusiutuu.
Lue täältä lisää plantaarifaskiitin kuntoutuksesta: "Vältä nämä 5 virhettä plantaarifaskiitin kuntoutuksessa"
Syy tähän saattaa olla muutokset arkiaktiivisuudessa tai painonnousu ikääntymisen myötä. Myös kehon voimatasojen heikkeneminen, erityisesti pohkeissa ja jalkaterissä, voi selittää syytä kantapääkipujen taustalla.
Plantaarifaskiitti kipu vaivaa sekä nuorten ja vanhojen kantapäitä
Kantapääkipuja havaitaan myös aktiivisuustasosta riippumatta. Plantaarifaskiitti saattaa ilmaantua niin inaktiiviselle sunnuntai liikkujalle kuin aktiiviurheilijalle. Kuormituspiikki on usein helposti löydettävä syy plantaarifaskiitin kipujen alkamisen jälkeen.
Usein taustalla on esimerkiksi juoksun aloittaminen. Tällöin kantapääkivun
syyksi nousee juoksun liiallinen määrä ja/tai intensiteetti.
Plantaarifaskiitti oireilee kantapäässä vaikka syy voi olla muuallakin
Erityisesti aamulla tai muun paikallaan olon jälkeinen ensiaskelten kipu kantapäässä liittyy keskeisesti plantaarifaskiitin tyyppioireisiin.
Plantaarifaskiitille on tyypillistä voimakas kipuarkuus kantapään etuosalla jalkapohjassa tai jalkaterän/kantapään sisäsivulla.
Syitä plantaarifaskiitin ilmaantumiselle saattavat olla
Liian pienet tai ahtaat kengät
Korkokenkien jatkuva käyttö
Rasituspiikki, kuten yhtäkkinen juoksun aloittaminen
Jalkapohjan lihasten heikkous
Pohjelihasten kireys
Kovapohjaisten kenkien käyttö, kuten turvajalkineet
Raskauden jälkeen liikkumisen aloittaminen
Plantaarifaskiitti ei ole ainoa syy kantapääkipuiluille, vaan on useita erilaisia vaivoja jotka aiheuttavat kipua juuri kantapäähän. Siksi syiden tutkiminen on hoidon alussa välttämätöntä. Esimerkiksi on tärkeää erottaa plantaarifaskiitti muunmuassa tarsaalitunnelioireyhtymästä. Molemmissa kipualueena on kantapää, mutta hoito on hyvin erilainen.
Tarvitsetko apua plantaarifaskiitin hoidossa? Etsitään yhdessä syyt kantapääkivun taustalla. Varaa
Plantaarifaskiitti on yleisin kantapääkivun syy
Syy plantaarifaskiitin esiintymiselle juuri kantapäässä, tulee suoraan anatomiasta. Kantakavon (plantar fascia) kiinnityskohta on kantapään etupinnalla, jonka alueella kipu usein esiintyy.
On arvioitu, että noin 10% ihmisistä kärsii plantaarifaskiitin oireista elämänsä aikana ja se kattaisi 8% juoksuvammoista.
Maailmanlaajuisesti arviolta 2 miljoona ihmistä saa hoitoa plantaarifaskiitin kipuihin vuosittain.
Plantaarifaskiitin riskitekijät selvittävät syitä kantapääkivun taustalla
Seuraavat riskitekijät selvitävät syitä plantaarifaskiitin taustalla.
Riskitekijät voidaan jakaa kehon sisäisiin ja ulkoisiin tekijöijin.
Plantaarifaskiitin sisäiset riskitekijät:
ikä - ikääntyminen lisää riskiä plantaarifaskiitin oireille, mm. kehon luontaisen iskunvaimennuskyvyn heikentyessä
kehonpaino - ylipainoisilla on 1,4 kertainen riski kärsiä kroonisesta plantaarifaskiitista
kantaluupiikki - osalle ihmisistä saattaa kroonistuneen plantaarifaskiitin myötä muodostua luinen piikki kantapään etuosaan, joka lisää kantapään kipuja
Plantaarifaskiitin ulkoiset riskitekijät
jalkineet - epäsopivatjalkineet usein johtavat jalkaterän lihasten heikentyneeseen toimintaan ja tätä kautta plantaarifaskiittiin
urheilu - varsinkin paljon juoksevilla näyttäisi esiintyvän plantaarifaskiittia hieman muita enemmän
elämäntavat - merkittävimpänä kävelynmäärä, mikäli kävelyä viikkotasolla tulee riittävästi ja säännöllisesti se ehkäisee paremmin plantaarifaskiitin syntymistä kuin vähän käveleminen, sillä kuormituspiikkien syntyminen on epätodennäköisempää
jalkaterän, nilkan tai alaraajan virheasennot tai liikerajoitukset - saattavat kuormittaa kantakalvoa liiallisesti ja näin johtaa plantaarifaskiittiin
ammatti - erityisesti työt joissa vietetään paljon aikaa jalkojen päällä, kuten seisomatyö
Voit hoitaa plantaarifaskiitin myös itse Plantaarifaskiitti 101 verkkokuntoutuksen avulla!
Plantasrifaskiittia kannattaa hoitaa
Plantaarifaskiitin hoito ilman leikkausta näyttäisi tehokkaalta, ja noin 90% ihmisistä plantaarifaskiitti kivut lievittyvät 12 kuukauden aikana.
Oikealla kuntouksella kantapääkivut kuitenkin saadaan usein lievittymään huomattavasti nopeammin ja hoito on välttämätöntä plantaarifaskiitin kipujen uusiutumisen ennaltaehkäisemiseksi.
Lue kuinka plantaarifaskiittia hoidetaan: Hoida plantaarifaskiitti kerralla kuntoon!
Hoitamattomana plantaarifaskiitti usein uusiutuu. Kantapääkivun syy kannattaa aina selvittää ammattilaisen vastaanotolla.
Mikäli edellä kuvatut oireet sopivat omiin oireisiisi otathan yhteyttä. Jätä maksuton konsultaatiopyyntö täältä
Moi. Edelleen hyvä postaus. Palasin tähän kun plantaarifaskiitti kuitenkin palasi. Nyt otan verkkokurssin ja toivottavasti tällä kertaa alkaa rittää.