Onko jalkakivun hoito mahdollista ilman suuria ponnisteluita ja lähes huomaamattomilla arjen muutoksilla.
Kyllä. Jalkapäivä-metodin avulla.
Kymmenen vuoden jalkaterapeutin urani aikana olen huomannut, että parhaiten ihmiset kuntoutuvat jalkakivuistaan ja vaivoistaan, mikäli hoito on yhdistetty osaksi elämäntapojen muutosta tai kuntoutuksen aikana vaikutetaan arjen rutiineihin.
Asiakkaat usein toivovat, että jokin yksittäinen harjoite tai käsittely hoitaa jalkakivun helposti ja nopeasti, eikä vaadi heiltä itseltään mitään aktiivisuutta. Tällaisia "quick fixejä" on tarjolla joka instagram fitness influensserin sivulla ja terveysgurujen youtube kanavilla. Jos ne toimisivat, kuten niiden väitetään, voisi koko terveydensektori seisoskella tyhjänpanttina Suomessa.
Jalkakivun hoitoa vai hetkellistä kivunlievitystä?
Jalkakipu on monimutkainen kokonaisuus ja kipu koetaan hyvin yksilöllisesti. Jalkojen kipu on yleensä syy miksi lähdetään etsimään apua, vaikka vaiva olisi saattanut haitata tiettyjä elämän osa-alueita jo pidempään.
Erilaiset passiiviset metodit, kuten hieronta, foam rollaus tai venyttely, saattavat hyvinkin toimia kipua lievittävästi, ainakin jonkin aikaa, mutta yksin niiden teho jalkakivun hoidossa on heikko.
Jalkapäivä-metodilla jalkakipujen hoito etenee portaittain. Ajatuksena on kerätä ensin matalalla roikkuvat hedelmät "low hanging fruits" eli tehdä muutokset
a. vaativat vähiten ponnisteluita
b. tuottavat ponnisteluihin nähden eniten tuloksia
Jalkapäivä-metodi osana jalkakivun hoitoa
Jalkakipuun voi olla useita eri syitä. Aina kipu ja vaivan syy eivät ole samalla alueella, esimerkiksi jalkaterän kipu voi johtua selkäongelmista ja polvikipu voi vaatia nilkan alueen hoitoa.
Jotta jalkakivun syyt voidaan tunnistaa, aloitetaan hoitosuhde perusteellisella tutkimuksella. Tutkimusten perusteellan yksilölliset ja vaivalle spesifit hoitomuodot ja kivunlievitys menetelmät. Yleensä asiakas saa 1-3 toimminnallista harjoitteita tai muuta ohjetta tehtäväksi. Ja harjoittelulle asetetaan tavoite seuraavaan kontrollikertaan mennessä.
Yksilöllisten ja vaivalle spesifien toimenpiteiden lisäksi kivunhoitoon sisällytetään kolme osa-aluetta. Voimaharjoittelu, fyysinen aktiivisuus ja jalkineet. Näiden avulla jalkakivun hoito on mahdollista tuottaa pitkäaikaisia tuloksia vaivasta riippumatta. Tutkimusnäyttö on vahvaa näiden osa-alueiden toimivuudesta nykyihmisen terveyden edistämisessä ja kivun hoidossa.
1. Vähemmän huonoja jalkineita
Simppelein tapa hoitaa jalkakipuja on heittää kaikki huonot jalkineet pois, ja ottaa tilalle hyvät ja jalkaterveyttä edistävät jalkineet. Nykyihmisen jalkineet saattavat olla väärän kokoiset jo lapsesta asti. Monien hyvin yleisten jalkakipujen taustalla on usein huonot jalkineet. Esimerkiksi vaivaisenluu ja plantaarifaskiitti kivut pahenevat huonoja jalkineita käyttäessä.
Kenkäteollisuus ja kenkämuoti eivät suoranaisesti ole yhtä mieltä jalkakivun hoidosta kuin jalkaterapeutit. Maallikolle voi olla vaikeaa löytää hyviä ja jalkaterveyttä edistäviä kenkiä erilaisten vaihtoehtojen paljoudesta.
Jalkojen tutkiminen ja kuormituksen sekä kävelyn analysointi on usein tarpeen, jotta sopivat kengät voidaan löytää yksilöllisesti, jos taustalla on jalkakipuja.
2. Enemmän fyysistä aktiivisuutta
Passiivisuus altistaa tuki- ja liikuntaelin vaivoille ja -kivuille. Erityisesti pitkään kestävä istuminen on mieletön haaste keholla, joka olisi hoidettavissa todella yksinkertaisesti tauottamalla. Näin aikakin paperilla.
Passiivisuuden ympärille muodostuu ajan kanssa huomaamattomia rutiineja ja työpaikoilla voidaan puhua jopa istumisen kulttuurista, sillä koko toimisto ympäristö voi olla suunniteltu istumisen ympärille.
Aktiivisuuden lisääminen omaan arkeen saattaakin vaatia yksilöllistä suunnittelua, säännöllistä muistuttamista ja askel askeleelta etenevää toimintaa.
Läheisten mukaan ottaminen tukee muutosta kohti aktiivisempaa arkea, ja toisaalta mikäli läheiset toimivat muutokset jarruna, ei hyvinvoinnissa ja jalkakipujen osalta tulla näkemään haluttuja muutoksia.
Seisomaan nouseminen on usein ratkaisu istumisen vähentämiseen, mutta staattinen seisominenkin tuottaa haasteita. Arjen liikkeen lisäämiseen on hyvä pyytää ulkopuoliset silmät ja luova mieli, jotta ratkaisuista saadaan pysyviä.
3. Lisää voimaa jalkoihin
Voimaharjoittelunhyödyt ovat kiistattomat läpi koko ihmisen elinkaaren. Erityisesti arjessa passiivisten ihmisten tulisi pitää yllä lihasvoimaa harjoittelemalla. Koska nykyarjessamme meiltä ei useinkaan vaadita fyysistä ponnistelua, on lihasvoimaharjoittelun merkitys kasvanut olennaisesti.
Arkeamme helpottava teknologia (mm. autot ja hissit) ja kulttuuri (istuminen), mahdollistavat pärjäämisen varsin pienellä lihasvoimalla ilman huomattavia puutteita arjen toiminnoissa. Tämä on kuin kaksiteräinen miekka.
Koska arkemme ei vaadi meitä olemaan vahva ja myös vähäisellä lihasvoimalla voi pärjätä, kehomme vääjäämättä heikkenee, mikäli emme sitä erikseen vahvista. Heikko lihasvoima ja vähäinen lihasmassa ovat terveysriski, ja aikapommi tikittää ”sitku, sitku” ihmisen päänmenoksi.
Erityisesti jalkojen voimatason lasku johtaa jalkakivun ja selkäkivun lisääntymiseen sekä toimintakyvyn laskuun. Ja syöksy kierre on valmis.
Onko sinulla jalkakipuja?
Jalkakipujen kanssa ei kannata jäädä yksin, kun hoito on lähellä.
Jalkaterapeutti tiimimme on valmis auttamaan sinua!
Tällä hetkellä vastaanottomme ovat Helsingissä ja Tampereella. Täältä löydät tiimimme jalkaterapia ammattilaiset Tampereella ja täällä esitellään Helsingin jalkaterapeutit.
Jalkakivun hoito on tärkeää aloittaa nopeasti
Kannattaa olla heti yhdessä jos jalkakipu rajoittaa arjen toimintoja ja liikkumismuotoja, kuten
kyykistyminen
portaiden kävely
varpaille nousu
juokseminen
hyppääminen
pallopelien pelaaminen
Hoidon aloituksen viivästyminen yleensä vain pahentaa jalkakivun määrää ja hankoloittaa hoitoa.
Monet pelkäävät, että kipujen takia rakkaat harrastukset ja liikkuminen kielletään, mutta jalkakivun hoidon ei tarvitse olla rajoittamista, vaan jalkaterapeuti kanssa yhdessä löytyy mielekäs vaihtoehto liikkumiseen. Harrastaa voi jalkakipujen sallimissa rajoissa, hoidon edistymistä hidastamatta.
Eikö olisi mahtavaa, jos jalkakipu ei rajoittaisi elämää?
Jalkaterapeutin hoito suositellaan aloitettavaksi heti jalkakipujen alettua. Muuten hoitamattomat jalkakivut saattavat kroonistua, joilloin myös hoidon toteuttaminen hankaloituu.
コメント